Hasan-i Basri der ki:´´Ölüm dünyanin bütün rezilliklerini ortaya cikardi da akil sahibleri icin onda zevk alinacak birsey birakmadi.´´
Rebi b. Huseym,´´Kisinin beklediklerinin icerisinde ölümden daha hayirlisi yoktur´´´demistir.Yine Rebi söyle diyordu:´´Beni kimseye anlatmayiniz;yalnizca rabbime havale ediniz.´´
Hikmet ehlinden bir zat dostlarindan birine gönderdigi mektubunda söyle diyordu:´´Éy kardesim!Ölümü arayip da bulamayacagin diyara(ahirete) göc etmeden önce bu dünyada iken ondan sakin,hazirlikli ol.´´
Ibn Sirin´in yaninda ölüm anildigi zaman bütün azalari sanki hayatiyetini kaybetmiscesine dona kalirdi.
Ömer b. Abdülaziz her gece alimleri biraraya toplar;beraberce ölümden,kiyametten ve ahiretten bahseder,sonra da sanki önlerinde cenaze varmiscasina aglarlardi.
Ibrahim -i Teymi söyle der:´´Iki sey benden dünya zevklerini alip atti;ölümü hatirlamak ve Allah Teala´nin huzurunda nasil hesab verecegimi düsünmek.´´
Ka´b Ahbar,´´Ölümü bilen kimseye dünyanin bütün musibetlerini ve kederlerini cözmek kolay gelir.´´demistir.
Ebu Bekir Mutarrif söyle anlatir:´´´Birgün Basra Mescidi'nde idim.Uykudaki birinin gördügü gibi ben de birinin söyle seslendigini gördüm:´´Ölümü anmak,Allah'tan korkanlarin kalblerini paramparca etti.Allah´a (c.c.) yemin olsun onlari saskin bir halde görürsün.´´
Ebu Hani Es´as anlatiyor:´´Hasan-i Basri´nin sohbetlerine devam ederdik.Onun sohbetlerinin konusu daima cehennem,ahiret olaylari ve ölümü anmak oluyordu.´´
Tabiinden Safiyye(rah) anlatiyor:´´Kadinin biri,Hz.Aise´ye (r.anh) kalbinin katiligindan yakindi.Hz.Aise(r.anh) ona,´´Öyleyse ölümü cokca an;kalbin yumusar.´´dedi.Kadin Hz.Aise´nin dedigini yapti;kalbi yumusadi.Sonra ona gelip tesekkür etti.´´
Hz.Isa´nin (a.s.)yaninda ölümden bahsedilince vücudundan ter yerine kan damlardi.Hz.Davud´un (a.s.)yaninda ölüm ve kiyametten söz edildiginde,mafsallari birbirinden ayrilma derecesine gelinceye kadar aglar;Allah´in rahmetinden bahsedilince de kendisine gelirdi.
Hasan-i Basri der ki:´´Ne kadar akilli insan gördüysem muhakkak onun üzerinde ölüm korkusunu ve üzüntüsünü hissetmisimdir.´´
Ömer b. Abdülaziz alimlerden birine ,´´Bana ögütte bulun ´´dedi.Alim,´´Sen ölecek ilk halife degilsin ´´dedi.Ömer´´Biraz daha nasihat et´´ deyince alim söyle devam etti:´´Hz.Adem ´e (a.s.)varincaya kadar bütün atalarin ölümü tatti;nöbet sirasi sana gelmistir.´´Bunlari duyan Halife Ömer aglamaya basladi.
Rebi b. Huseym evinde bir kabir kazmisti.Hergün birkac kez buraya girer,icinde ölümü zikreder ve ,´´Bir an olsun kalbimden ölümü hatirlamak ciksakalbim bozulur´´derdi.
Mutarrif b. Abdullah b. Sihhir söyle diyordu:´´Su ölüm var ya ,servet sahiblerinehayati zehir etti.Öyleyse ölüm olmayan yer icin servetler hazirlayiniz.´´
Ömer b.Abdülaziz,Anbese´ye sunlari söylemistir:´´Ölümü cokca an ,eger rahat icinde yasiyorsan onu sana daraltir;darlikta isen onu sana genisletir,teselli eder.´´
Ebu Süleyman Darani (rah) anlatiyor: Ümmü Harun´a (rah) ´´Ölümden hoslanir misin? ´´ diye sordum. O,´´Hayir,hoslanmam ´´dedi. ´´Nicin?´´ diye sordum´´Cünkü bir adama karsi koysam,bir daha onunla karsilasmak istemem.Allah´a isyan eden biri olarak,beni O´na ulastiracak olan ölümü nasil isteyebilirim ki?´´diye cevab verdi.
sa,Süleyman Darani cok guzel bir IRONI örnegi vermis,bizelerin ders almasi icin,ins.ders aliriz..
![]() |
Wir hoffen, dass dir unser Forum gefällt und du dich hier genauso wohlfühlst wie wir. Um dir und den anderen Mitgliedern das Bestmögliche bieten zu können, würden wir das Forum gern werbefrei gestalten und mit tollen neuen Extras ergänzen. Wenn du uns dabei unterstützen möchtest, kannst du mit Hilfe einer kleinen Spende dazu beitragen, diese Änderungen zu finanzieren. Deine Spende hilft! Spendenziel: 30€
0%
|
![]() | Einfach ein eigenes Xobor Forum erstellen |